27 Ağustos 2015 Perşembe

Yoga matı seçerken nelere dikkat etmeli?



Yoga yapmaya karar verdik, ilk derse gittik ve bir yoga stüdyosunda denedik. Tamam, yoga iyi. Arada kaydık mı? Dizlerimiz mi acıdı? Yoksa üzerinde duruşları yaptığımız mat fazla mı kalındı, yeri hiç hissedemedik? Akşam eve gidince internette bir baktık ki çeşit çeşit mat var? Peki hangisi bizim için doğru olanı?

Stüdyolarda genellikle yoga matları bütün öğrencilere tek tip olarak veriliyor, ya da bazı stüdyolarda olmayanlar için fazladan matlar bulunduruluyor. Kendi yoga matına sahip olmanın iki avantajı var! İlki uygun kalınlık, kaymazlık ve yüzeye tutunabilme özelliklerini seçebilme özgürlüğü, ikincisiyse temizlik ve hijyen açısından matın yalnızca tek sahibinin olması. Üzerinde terlesek de, sürünsek de, temizliği, bakımı, kokusuyla her şeyi bize ait.

Peki nasıl seçeceğiz?

Genellikle bir yoga matı 3 ya da 4 mm’den daha ince olmuyor. Bazılarımız bu incelikteki matlardan memnun kalırken, bazılarımızsa daha kalın ve eklemlerimizi destekleyen matları tercih ediyoruz. Eğer matı çok kalın seçersek Vrksasana (Ağaç Duruşu) gibi denge duruşlarında ayağımız mata hafifçe gömülebiliyor. Yeri tam olarak hissedip ayağımızla yerden tam destek alamıyoruz. Mat seçerken ayrıca boy da rol oynuyor. Uzun boy biraz daha büyük bir mat demek. Duruşları uygularken hissedilen rahatlık ve matın ne derece dışına taşıp taşmadığımıza dikkat etmek seçim yaparken yardımcı olabilir.

Ne tür yoga yaptığımız da mat seçimimizde diğer bir etken. Eğer Ashtanga yoga veya Vinyasa yapıyorsak matımızın yüzeyinin kaydırmazlığı ön planda. Hatha yoga yapıyorsak basit ve uygun derecede kaydırmazlığı olan bir yoga matı yeterli.

Öncelikle eğer stüdyoda standart olarak kullanılan kalın malzemeden matlar zaten mevcutsa belki de onların üzerine son derece ince tasarlanmış kendi matımızı serebiliriz. Kimi stüdyolarda yine standart renk uygulamaları olduğundan önceden mat rengi konusunda kısıtlama var mı sormakta fayda var. Eğer stüdyo kendi matını kendin getir gibi bir tutumu benimsemişse bu kez matın çok ince olması özellikle yeni başlayanlar için dizlerin, ellerin, dirseklerin ve kuyruk sokumu kemiğinin yere dayandığı duruşlarda rahatsızlık verici olabilir.

Yoga matlarının yüzey dokusu da kaymazlığı arttıran veya azaltan etkenlerden biri. Çeşit çeşit yüzey dokusu var. Kimisi malzemenin kendinden hafif pürüzlü, kimisi ufak çıkıntılı topçuklar, ya da dalgalı çizgiler halinde. En uygun olanını bulmak için denemek en iyi yol.

Dahası, ekolojik, yani tümüyle çevreci ve yeşil yoga matları da var! Türkiye’de henüz bu matlardan pek bulunmasa da, yurtdışında doğal kauçuktan geri dönüşümlü matlar satılıyor. Bunların arasında en önde gelen markalar Manduka ve Jade. Mesela Manduka Amazon ormanlarında kesim yapılarak elde edilen kauçuğu özellikle kullanmıyor! Manduka’nın Eko-Mat’ı kesinlikle hiçbir plastik bazlı zehirli madde içermediği gibi PVC katkısı da yok ve tamamen geri dönüştürülebilir bir ürün. Manduka’da olan bu özelliklerin çoğu Jade markasında da var. Hatta Jade aşırı terleme sonucu elleriniz ya da ayaklarınız ıslandığında bile kaymazlığı ile iddialı. Gaiam ve Eco Mat da doğa dostu matlar üretiyor. Diğer markalardan ekolojik yoga matlarını bu adreste bulmak mümkün. Doğal kauçuktan üretilen yoga matlarının kendine özgü bir kokusu var. Latekse alerjisi olanlar kauçuk matlardan uzak durmalı! Koku, mat kullanıldıkça ve düzgün, dönemsel temizlikle hafifleyebiliyor. Ancak çevre dostu olmanın bedeli kauçuk kokusu bir yerde. Diğer taraftan kauçuk matlar doğrudan güneş altında uzun saatler bırakılırsa zarar görebiliyorlar. Eğer kesinlikle kauçuk kullanamıyorsak o zaman TPE (Termal Plastik Elastomer maddesi hidrojen ve karbondan elde ediliyor ve tamamen geri dönüşümlü) adı verilen yeni nesil bir malzemeden üretilmiş yoga matları Gogo markasıyla bulunabilir. Benim de ilk yoga matım 6 mm.’lik bir Gogo ve hala kullanıyorum. Ayrıca bir Mandukam var, onu daha çok sert yüzeylerde incinmemek için tercih ediyorum.

Yüzde yüz pamuktan yoga matları da var. Bu matlar genellikle Ashtanga ve Bikram yoga gibi yoga türleri çalışılırken aşırı teri emme özellikleri nedeniyle tercih ediliyorlar. Ne var ki pamuk yoga matları sert bir yüzeyin üzerinde kayma riski taşıyor! Barefoot Yoga, Gaiam gibi markaların doğa dostu organik pamuktan yoga matlarını bulabilirsiniz. Yoga aksesuarları satan Yoga Accessories gibi sitelerde bir örneğini bulabilirsiniz. Ben hiç pamuklu vb. malzemeden bir mat denemedim. Arada Tchibo mağazalarında da satışa çıktığını görmüştüm.

Ayrıca, Manduka‘nın sitesinde, Yogaşala, Yogatime, Cihangir Yoga gibi stüdyolarda matın üzerine serilen ince, kaydırmaz ve ter emici özelliği olan bazı örtüler, havlular, ayrıca yoga matları da bulabilirsiniz.

Yoga stüdyolarında çeşitli matlarla denemeler yaparak ne tür bir mata ihtiyaç duyduğumuzu belirleyebiliriz. Yoga matları başlangıçta özellikle yeni öğrenenler için yararlı ve ileri seviyede zorlayıcı, hassas duruşlarda kazaları, sakatlanma riskini azaltmaya yarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder