27 Ağustos 2015 Perşembe

Spor Malzemesi Alınırken Bilmeniz Gerekenler

Spor Malzemesi Alınırken Bilmeniz GerekenlerSpor yapmak sadece bedensel ve ruhsal istikrar değil, araçlar ve ekipman bakımından da istikrar ister. Spor malzemeleri almak, spora başlamadan önce attığınız ilk adımdır. Sadece görünüşünüzü, konforunuzu, egzersizinizi değil, aynı zamanda motivasyonunuzu da etkiler.



Spor Malzemeleri Seçimi Yapacağınız Sporla Alakalı Olmalı

Spor malzemeleri alınırken, yapacağınız spora göre ekipmanlarınızı, aksesuarlarınızı almalısınız. Havlunuzdan, koşu bandınıza kadar, malzemeleriniz sporun türüne göre belirleyin. O kadar branşın farklı ürünlere gereksinim duyması bu yüzdendir. Her spor farklı kasları ve bu kaslar da farklı ekipmanlara gebedir. Saha, zemin, alan farklılığı da bu yüzden oluşur.  Çünkü her branşın spor malzemeleri ve nitelikleri birbirinden ayrıdır. Örneğin koşarken koşu ve yürüyüş ayakkabısı yerine tırmanış ayakkabısı giymek performans düşüklüğüne yol açar. Tabii bu marjinal örneği yaşayanların sayısı pek azdır. Ama siz siz olun spor malzemelerinizin niteliğini doğru tespit edin ve seçiminizi doğru yapın. Fitness yapanlar için bu biraz daha kolaydır. Çünkü tranning başlıklı ekipmanların bir çoğuyla rahatlıkla antreman yapabilirler. Ama ayakkabı almadan önce bile, adımınızı ne şekilde bastığınızı kontrol ettirin. Bunun için ortopedi merkezleri mevcut. Gözden kaçan en ufak ayrıntı, konforunuzu ve performansınızı düşürecektir. Bu performans düşüklüğü de hem spora devamlılığınızı sonlandıracak, aynı zamanda da özgüveninizi zedeleyecektir.  Aynı durum ekipmanlarınız için de geçerli. Dumbell (Dambıl), kettlebell, sağlık topu... Spor salonunda antrenman yaparken kullanacağınız onlarca farklı ekipman, her biri için yapabileceğiniz onlarca farklı egzersiz var. Bu fitness ekipmanlarının her birinin aslında birbirinden farklı fonksiyonları vardır. Yaptığınız spor ne kadar pahalı olursa eğlencesi de o kadar katlanacaktır. Mesela golften maksimum zevk alabilmeniz için değişik ebatlarda golf sopalarına sahip olmalısınız. Kamp yaparken güzel ve konforlu bir çadırda konaklamanız sizi rahat bir uyku çekmenizi, böceklerden korunmanızı sağlar. Evde plazma  ekran karşısında bindiğiniz bir eliptik bisikletiniz olursa, spor salonundaki gibi sıra beklemek zorunda kalmazsınız. Spor malzemeleri alırken göz önünde bulundurmanız gereken ikilemden biri de budur. Konfor mu, bütçe mi?  Ama ikinci el araç ve cihazlarla banka hesabınızı rahatlatabilmek de bir tercihtir. Ucuz ve işe yaramaz şeyler yerine, ekonomik ve kullanışlı parçalar almalısınız.. Kimse aldığı ekipmanların birkaç ay içerisinde elbise askılığına dönüşmesini istemez. Bu yüzden detaylı araştırmalarla birlikte kaliteli malzemeyi alabileceğiniz en makul fiyata almaya çalışın.

Spor Malzemeleri  Alacağınız Yeri Doğru Seçin

Spor malzemeleri alacağınız mağaza veya web sitesi büyük önem taşır. Alacağınız ürünlerin orjinalliğine dikkat edin. Çin malı malzemelerden geçilmeyen şu dönemde, pek çok ürünün bire bir emitasyonları piyasanın azımsanmayacak oranını kaplıyor. Emitasyonlar görünüş itibariyle, ne kadar orjinallerini aratmasa da performans açısından rezalet sonuçlara neden oluyor. Bu yüzden  spor malzemeleri satın alacağınız mağazanın ya da internet sitesinin güvenilirliğinden emin olun. Ürünlerin seri numaralarının taramasını yaparak orjinalliklerini teyit edebilirsiniz. Sahte ürünle dolandırılmış olursanız en geç 10 gün içinde tüketici haklarına başvurun. Güvenilirliği onaylanmış, tüketici ödülleri alan birçok site ve mağaza mevcut… Eğer arama motorlarına ‘en ucuzu..’ şeklinde anahtar kelimeler yazıyorsanız yanlış yoldasınız. Günü kurtarmaya kalkışmayın. İhtiyacınız olan şeyin uzun süre konfor sağlaması gereken malzemeler olduğu aşikar.

Bütün malzemeleri tamamladığınızı düşünelim. Bu noktadan sonra yapmanız gereken şey, tabii ki harekete geçmektir! Ama harcadığınız paraları çıkarmak için değil. Olaya artık cebinizle bakmak yerine, zihninizle bakın! Hem sağlığınız hem de görünüşünüz için doğru karar vermiş oldunuz. Sahip olduğunuz şeylerin esiri olmak yerine, onların sizi doğruya ve sağlığa götüren araçlar olduğunu kabullenin. Hor kullanmasanız da, çok kullanmaktan çekinmeyin. Programlarınız el verdiği sürece kullanın. Eskimelerinden korkmayın. Bu tür malzemelerin  uzun ömürlü olduğunu bilmenizde fayda var. Öyle çabuk eskimezler, kullanılmadan eskimelerindense , bedenen kullanıp eskitmeniz çok daha sağlıklıdır. Tabii yedeklerini barındırmakla birlikte.

Spor Malzemeleri Seçiminde Unutmamanız Gerekenler

* Spor malzemeleri denince aklınıza gelen markalar, sadece pahalı reklamlar ve yatırımlar sayesinde değil, kullanışlı ve uzun ömürlü oldukları için tercih edilmektedirler. Büyük markaların kalitesine güvenebilirsiniz. Üstündeki amblem için büyük küsüratlar ödediğinizi düşünmeyin. Uzun yılların tecrübesi, birikimi ve araştırma geliştirme uğraşının ürünleri her zaman yeni markalardan daha kullanışlı ve kaliteli olur. Özellikle çin malı, fason üretim malzemelerden uzak durmanız gerekir.

* Malzemelerin çeşitliliği, yedeklerinin barınması her zaman ayrıcalık olacaktır. Aynı ayakkabıyı, çorabı, şortu vb. bütün malzemeleri bir hafta boyunca giymeniz sağlıklı değildir. Hergün yıkanmaları da daha çabuk yıpranmalarını sağlar. Bu yüzden çeşitli olmalı avantajınıza olacaktır. Uzun vaadede kullanım rahatlığı, temizliğiniz, düzeniniz ve sağlığınız için çok çeşitli olmaları oldukça önemlidir. Bir ayakkabının yıpranmaması için haftada en fazla 2 kere giyinilmesi gerektiğini hatırlatalım. Aynı şey diğer spor malzemeleri için de geçerlidir. Kauçuk, deri malzemeleriyle haftalık 2 günden fazlasını kaldıramayan ayakkabı dayanıklı bir malzemeyse, diğer malzemelerin ömrü daha kısa olabilir.

* Malzemelerin renk uyumu genellikle şıklık kulvarına girse de, spor yaparken aynada sürekli ‘ Acaba çirkin mi duruyor? Başka bir şey mi giyinseydim?’ gibi sorularla tekrarlarınızı unutmamanızı sağlar. Spor yaparken en önemli şeylerin başında odak gelir. Odağınızı kaybetmemek için kafanızda soru işareti yaratacak her şeyi ortadan kaldırmalısınız. Bu yüzden konforu, işlevselliği edindikten itibaren uyumu da düşünebilirsiniz.

* Sevdiğiniz bir sporcunun adına üretilmiş spor malzemeleri giymek sizi onun kadar iyi bir sporcu yapmaz. Önceliği konforunuza, vücudunuza uyan malzemelere vermelisiniz. O sporcu branşının en iyisi olsa da, onun adına üretilen spor malzemeleri, branşın en iyi, en kaliteli spor malzemeleri olmayabilir. Messi’nin forması, Lebron James’in ayakkabısı sizi o sporcuların yeteneğine ulaştırmayacak.. Önemli olan kendi konforunuz ve performansınızdır. Koşarken, gol atarken, smaç basarken onların ismini anmak yerine bir spiker edasıyla kendi adınızı haykırın! Çünkü o spor malzemeleri sizin… O macı siz bastınız… O golü Messi değil siz attınız. Bunu asla unutmayın! Özellikle ayakkabı seçimi, spor malzemeleri ‘nin arasında en özen isteyenidir. Spor yapılan zeminde değişiklikler yapma şansınız yoksa, ki çoğunlukla yoktur.  Ayak yapınıza, basış özelliklerinize ve zemine en uygun spor ayakkabı seçiminin, en önce yapılması gerekir. Çünkü zemine uygun ideal spor ayakkabı kullanımı sakatlanma oranını ciddi ölçüde azaltır. Firmalar tarafından her spor branşı için sporun yapıldığı sahaya ve zemine göre geliştirilen ürünler, bu ayakkabıların tabanında değişik bölgelerde yer alan ve "air, gel" gibi isimlerle anılan yastıkçıklarla, zeminden akseden titreşimin azaltılması sağlanır, bu sayede kemik ve eklem kıkırdaklarına binen yükler azalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder