27 Ağustos 2015 Perşembe

Tekmeli Sporlarda Ayak Koruyucularının Önemi

Tekmeli sporlardan kastımız sırf boks gibi sadece yumruktan oluşmayan yada judo gibi grapling temelli olmayan mücadele sporlarıdır. Bunların en bilinenleri taekwondo, karate, kick boks, muay thai, wushu gibi sporlardır. Bu spor dallarının neredeyse tamamında ayak üstünü de koruyan korumalıklar kullanılmaktadır.



Taekwondo da bir dönem sadece kaval ve kol koruyucular kullanılırken, onda da diğer spor dallarından farklı olamakla birrlikte ayak üstü koruyucular ve eldivenler kullanılmaya başlanmıştır.

Taekwondo sporunda klasik boks gardı pek alınmadığından Kick boks, Wushu, Muay thai gibi sporlardaki kadar ayak üstü sakatlanmaları söz konusu olmamaktadır.

Ama taekwon doda da  zaman zaman bu tip problemler müsabakalarda yaşanıyor. Günümüzde gelişen spor anlayışı ile birlikte sporcu sağlığı tüm spor dallarında oldukça çok önemseniyor. Netice itibariyle spor sağlık kazanmak için yapılan bir etkinlik olduğundan bu etkinliği icra ederken bir takım geçici yada kalıcı sakatlanmaların olması da oldukça mantıksız.

Ayak setleri çorap şeklinde bezden, yada suni deri malzemeden imal edilmektedir. Kick Boks da ayak üstü koruyucu  (Ayak botu) ve kaval koruyucu parça parça kullanılırken karate, muay thai gibi sporlarda tek parça ürünler daha çok tercih edilmektedir.

Ayak üstü sakatlanmalarının kick boks, wushu, muay thai gibi sporlarda daha çok görülmesinin sebebi gard vaziyetinde duran rakibin dirseklerinin tekme atarken tam ayak üstüne isabet etmesidir.

Bazı sporculara ayak üstü koruyucu, ayak botu, yada kaval seti ile antrenman yapmak zor gelebilmektedir. Ama bu korumalar hem antrenman partnerine uygulanan tekniklerin yumuşatılmasına hem de ayak üstünde sakatlıklar yaşanmasına engel olmaktadır.

Bunun için üst seviye sporcular da dahil olmak üzere (Profesyonel sporcuların seminerlerinde bunları görmekteyiz) teknik antrenmanlarda ve antrenman müsabakalarında mutlaka koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Antrenmandaki küçük bir ihmaliniz sizi uzun süre spordan uzak bırakabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder